Výběr správného mazlíčka

Zakrslí králíci a hlodavci jsou oblíbenými mazlíčky díky své malé velikosti, roztomilému vzhledu a často přátelské povaze. Přestože se zdají být nenároční, péče o ně vyžaduje určité znalosti, úsilí a hlavně závazek. Zajištěním správného bydlení, výživy, zdravotní péče a obohacení prostředí můžete svým malým přátelům poskytnout dlouhý a šťastný život. Než si pořídíte jednoho z nich, je důležité zvážit několik faktorů. Pamatujte, že každý druh má své specifické potřeby a důkladné informování se před pořízením nového mazlíčka je klíčem k úspěchu.

Ohledně stravy, bydlení a veterinární péče doporučujeme náš předchozí článek, který se zabývá komplexní péči o králíky a hlodavce.

chinchilla-1897799_1280

Velikost a prostor

Někteří hlodavci, jako například potkani a činčily, potřebují více prostoru než jiní, třeba křečci. Stejně tak většina z nich potřebuje také volný pohyb mimo svou ubikaci. Někteří raději bydlí ve vyšším, další v delším. Správný tvar ubikace při výběru vezměte v potaz zejména skrze správně umístění v domácnosti.

Délka života

S jiným druhem přichází také jiná délka života. Morčata žijí obvykle 4-8 let, zatímco křečci mohou žít jen 2-3 roky. Činčily se mohou dožít i 20 let. Jedná se o velmi důležitý faktor při rozhodování o pořízení.

Péče a interakce

Křeček bude spokojený sám ve svém domečku, ale například potkan a králík lidský kontakt rád vyhledá. Stejně tak se krom křečků jedná o velmi společenská zvířatka, u kterých je důležité zvážit i pořízení parťáka. Nikdy k sobě nedáváme rozdílné pohlaví, jestliže není jeden z páru vykastrovaný. U dvou samců je větší pravděpodobnost bojů o dominanci.

nager-3785819_1280

Hračky

Poskytněte králíkům a hlodavcům různé hračky, které je budou stimulovat. Duševní stimulace je pro mazlíčka stejně důležitá, jako fyzické zdraví. Tunely, žvýkací hračky a interaktivní prvky jsou skvělé pro jejich zábavu. Velkou radost udělají také skládací kelímky, zábavné hlavolamy nebo čmuchací podložky.

Socializace a trénink

Interakce s vaším mazlíčkem posiluje vzájemné pouto a podporuje jeho sociální dovednosti. Své malé kamarády můžete naučit i jednoduché povely, jako přijít na zavolání a stejně tak se dá většina druhu přivyknout chození na toaletu. Manipulace se nedoporučuje dělat na sílu, ale vždy čistě v režii mazlíčka. Nechte jej přijít a nikdy se nesnažte jej násilím uchopovat a manipulovat s ním, pokud se nejedná o závažný důvod.