Tipy na zábavu a mentální stimulaci

Králíci a někteří hlodavci jsou velmi aktivní a zvídaví tvorové, kteří potřebují nejen fyzický pohyb, ale také mentální stimulaci. Během nudy mohou vykazovat nežádoucí chování, jako je okusování klece, nebo zvýšená agresivita. V tomto článku se podíváme na různé způsoby, jak můžete zabavit svého králíka, nebo hlodavce a pomoci jim k o chloupek lepšímu životu.

rat-3534317_1280

Tunely a prolézačky

Hlodavci i králíci milují skrývání se a prozkoumávání. Tunely, mosty a prolézačky jim poskytnou prostor k objevování. Například činčily a osmáci také moc ocení různé patra v ubikaci. Spousta hlodavců také miluje kolečka na běhání. Zde pozor na velikost, aby si mazlíček nekřivil páteř

Labyrinty

Labyrinty podporují fyzickou aktivitu a zvědavost. Ujistěte se, že jsou bezpečné a přiměřené velikosti pro vašeho mazlíčka. Plastové koule nejsou vhodné pro žádný druh!

Hračky na hlodání

Hlodání je přirozený jev, jelikož zoubky rostou celý život. Na trhu najdete různé hračky ze dřeva, bambusu nebo speciálních materiálů. Dáváme pozor na hračky, které mohou být lepené! Myslete také na pravidelné obměňování.

house-mouse-6135229_1280

Krmítka na pamlsky

Speciální krmítka, do kterých můžete ukrýt pamlsky, přimějí vašeho mazlíka hledat a vynaložit úsilí pro získání potravy. Také tím podporujete jeho přirozené instinkty.

Domácí hlavolamy

Můžete vytvořit jednoduché hlavolamy z kartonových krabic, nebo papírových tub. Skryjte v nich pamlsky a nechte svého mazlíčka najít cestu k odměně. Pozor, aby nezačal mazlík materiál okusovat. Stejně tak dbáme na velikost průměru. Spousta různých hlavolamů se dá také zakoupit.

Trénink

Někteří hlodavci, jako potkani, se mohou naučit jednoduché triky. Používejte pozitivní posilování a odměny, abyste je motivovali.

Zajištění dostatečné zábavy a mentální stimulace je klíčem ke šťastnému a zdravému životu. Použitím různých hraček, žvýkacích předmětů, hlavolamů a přírodních materiálů můžete vytvořit stimulující prostředí, které podporuje přirozené chování a udržuje vašeho mazlíčka aktivního. Nezapomínejte také na pravidelnou interakci a hru, což posílí váš vzájemný vztah a zlepší jeho celkovou pohodu.