Komplexní průvodce péčí o králíky a hlodavce

Králíci a hlodavci jsou oblíbení domácí mazlíčci, kteří mohou přinést mnoho radosti a zábavy do života. Abychom jim zajistili zdravý a šťastný život, je důležité věnovat pozornost specifickým potřebám a poskytnout tu správnou péči. V tomto článku se chci zaměřit na přehled o základní péči, včetně krmení, bydlení, hygieny a zdravotní péče. Může se dát, že se jedná o jednoduchého, tzv. ‘startovacího mazlíčka’, ale i zde jsou důležité body, které je potřeba pro zdravý a spokojený život zajistit.

Ohledně správně péče o králíky doporučuji také předchozí články, Tipy před pořízenímPrvní kroky doma.

animal-6871771_1280

Králíci

Strava

Králíci potřebují vyváženou stravu, která zahrnuje hlavně seno. Přilepšit můžeme také bylinkami, nebo pořídit speciální granule, které by neměly patřit mezi hlavní složku potravy. Seno by mělo tvořit většinu jejich stravy, jelikož podporuje správné trávení a napomáhá broušení zubů. Nejlepší je první seč, jelikož je tvrdší a také obsahuje více vlákniny. Otava je oproti tomu měkčí, vhodná třeba pro starší, nebo naopak mladší jedince. Zeleninu podáváme v přiměřeném množství a vždy až po zjištění negativních testů na kokcidiózu! Vyhněte se krmení potravinami bohatými na cukry a tuky, jako je ovoce a pamlsky ze zverimexu, obsahující škrob, oleje, tuky a další nevhodné složky.

Bydlení

Králíci potřebují dostatečně velký prostor k životu, který jim umožní volný pohyb. Klec nebo výběh by měl být dostatečně prostorný a měl by obsahovat skrýše, kde se mohou králíci cítit bezpečně. Podlaha by měla být měkká a snadno čistitelná. Kromě klece by měli mít králíci možnost každodenního výběhu mimo klec, aby mohli běhat a prozkoumávat okolí. Doporučuje se pohyb v otevřeném a zabezpečeném prostoru doma na minimálně 4 hodiny denně.

Hygiena

Čistota je pro zdraví králíků velmi důležitá. Ubikace by měla být pravidelně čištěna, minimálně jednou týdně proveďte větší a hloubkový úklid. Seno, podestýlku a vodu měníme každý den. Králíci se sami čistí, lidský zásah se doporučuje pouze v případě, kdy se jedná o jedince, který není schopen svojí osobní hygienu vykonávat na 100% a po konzultaci se svým veterinářem. 

Zdravotní péče

Pravidelné návštěvy veterináře jsou klíčové pro prevenci nemocí. Králíci se musí očkovat proti některým běžným nemocem a měli by být pravidelně kontrolováni. Pokud si všimnete jakýchkoliv změn v chování, stravování nebo vzhledu vašeho králíka, ihned kontaktujte svého specialistu. Králíci jsou velmi dobří ve skrývání bolesti a následky mohou být fatální.

chinchilla-7806062_1280

Hlodavci

Strava

Strava hlodavců se liší podle druhu, ale obecně by měla zahrnovat speciální směsi potravy. Jelikož má každý jiné požadavky, určitě nesmíme předem určené složky míchat s dalšími. Například u morčat musíme dbát na denní příjem vitamínu C. Křečci a potkani mají širší škálu potravin, opět je důležité vyhnout se tučným a sladkým jídlům.

Bydlení

Hlodavci potřebují klece s dostatečným prostorem a obohacením, jako jsou tunely, běhací kola a skrýše. Vždy volíme ubikaci dle druhu. Činčily a potkani například rádi šplhají, morčata potřebují spíše dlouhý prostor a třeba křečci se doporučují chovat v akváriu, kde mohou norovnat. Ubikaci nikdy neumisťujte na přímé slunce či do průvanu. I u menších druhů dbejte na dostatek volného pohybu.

Hygiena

Hygiena je stejně důležitá jako u králíků. Ubikace by měly být pravidelně čištěny a stelivo měněno, aby se zajistilo zdravé prostředí. Činčila, křeček a pískomil potřebují speciální písečné koupele, aby udrželi svou srst čistou.

Zdravotní péče

Pravidelné kontroly u veterináře pomáhají předcházet a včas odhalit zdravotní problémy. Hlodavci jsou náchylní k problémům se zuby, které neustále rostou, takže je důležité zajistit jim materiály na žvýkání, jako jsou dřevěné hračky. Opět při každé změně v chování vyhledáváme specialistu.

guinea-pig-5287747_1280

Závěr

Péče o králíky a hlodavce vyžaduje závazek a pozornost k detailům, ale odměnou je zdravý a šťastný mazlíček, který vám bude přinášet radost po mnoho let. Dodržováním těchto základních zásad můžete zajistit, že vaši malí přátelé budou žít plnohodnotný a šťastný život. Nezapomínejte na pravidelné návštěvy veterináře a vždy se informujte o specifických potřebách vašeho mazlíčka, aby se mohl těšit z co nejlepší péče.